Hoog in Google Met Je Website
Hoog in Google klinkt als de heilige graal voor wat je ook doet op het internet. We komen er niet omheen. Google is de baas en de andere zoekmachines hebben het nakijken. Uiteindelijk maakt het niet uit of je rekening houdt met de ene of de andere zoekmachine. Ze zullen allemaal ongeveer dezelfde algoritmes hebben om alle data online op een presenteerblaadje aan te kunnen bieden aan hun zoekers. Dat is hun werk. En wat jij kunt doen is zorgen dat je op dat presenteerblaadje komt.

Wat maakt dan dat jouw website, jouw artikel, jouw dienst of product hoog in Google komt en wat heb je eraan? Als je iets verkoopt, of dat nu tijd is of een fysiek product, zonder bezoekers gebeurt er niets. Door de kans te vergroten dat je bezoekers krijgt in jouw ‘winkel’ vergroot je ook de kans dat je iets verkoopt. Of de bezoeker iets van jou aanneemt op jouw website is het volgende verhaal, maar zonder kijkers > geen kopers. Vergelijk het maar met een marktkraam. Wat zou er gebeuren als je een marktkraam neerzet in een achteraf steegje met een paar voorbijgangers en wat zou er gebeuren als je hem op de Dam in Amsterdam zou zetten?
Hoog in Google Met Je Website? Ja en dan?
De vindbaarheid van jouw website gaat niet alleen om massa. Al komen er 100 mensen per uur langs jouw kraampje, als je daar niets te bieden hebt lopen ze door. Zelfs het doorlopen (wegklikken) van een website is voor een zoekmachine een indicator dat er waarschijnlijk niet veel te halen valt. Het tegenovergestelde is ook waar. Hoe meer mensen er aan de kraam blijven plakken, hoe meer nieuwsgierigheid het wekt. En het grote uithangbord Google wijst dan naar jouw kraam, omdat het daar gonst.
De aantrekkelijkheid van de inhoud van jouw website is de belangrijkste factor in de vindbaarheid. Dit kan zowel de bezoeker als Google ‘lezen’ aan meerdere factoren.
Hoog in Google Met Je Website zelf (on page SEO):
- Klopt het wat je zegt?
is de inhoud relevant, komt de titel van je site overeen met de inhoud van je website - Is het leesbaar?
eenvoudig taalgebruik dient alle mensen. Je hoeft geen moeilijke woorden te gebruiken om geloofwaardig over te komen. Simpele taal wordt door zowel hoog opgeleide mensen als gewone denkers gewaardeerd. En Google? Die smult er helemaal van. - Biedt je informatie genoeg?
als een onderwerp je echt boeit, dan schrijf je daar wat meer over dan 100 woorden. Zo moet Google ook denken. Size does matter. Heb je echt alles besproken over het onderwerp? Zijn er links waar je meer kunt lezen? Of zelfs een link naar zoekresultaat op Google? Heb je jouw onderwerp genoeg kunnen illustreren met beeld of zelfs video? - Zou je het je vrienden aanbevelen?
artikelen die veel en in korte tijd gedeeld worden op social media is voor Google een grote indicator dat jouw content wel echt de moeite waard is om naar te kijken. Google is gek op nieuws en is er als de kippen bij als iets rond gaat zingen. - Is het vers?
eigenlijk hetzelfde als het vorige punt, nieuwswaardigheid speelt een rol. Een weblog is bij uitstek geschikt om in te spelen op actualiteiten. - Is het snel?
Een snel ladende website heeft meer kans om op de eerste pagina van Google te komen dan een trage site. Geoptimaliseerde afbeeldingen, gecomprimeerde code, de juiste hosting en niet meer plugins dan nodig telt allemaal mee.
Om bezoekers zo optimaal mogelijk te laten ‘landen’ op jouw website moet je aan de verwachtingen voldoen. Als jij met een groot uithangbord adverteert met verse donuts maar aan je kraam deel je flyers uit van D66, dan sla je de plank mis. Daarom is het zo belangrijk dat je voordat je gaat schrijven onderzoek doet naar zoekwoorden. Dan weet je waar op gezocht wordt. Goede content wordt vanzelf gevonden, daar hoef je bijna geen moeite voor te doen. Uiteraard kun je Google wel even alert maken op het feit dat je weer wat nieuws hebt. En zeg nou zelf, wat jij te bieden hebt wil je toch heel graag met de wereld delen? We komen dan op het vlak van off-page SEO.
Om jouw website heen (off page SEO):
- Deel het op social media
Twitter en Google Plus zijn een goede start om jouw nieuwe pagina snel te laten indexeren. Pinterest en Facebook zijn ook onmisbaar om de vindbaarheid van jouw artikel te vergroten. Pin de afbeelding of zelfs video op jouw Pinterest pagina en je hebt een dijk van een ‘backlink’. Zie het als een soort pluggen van jouw pagina. Zeg nou zelf, Prince had ook niet meteen een platenlabel. Je moet wel de boer op met je stuk. Maak een Youtube filmpje over je onderwerp, plaats daarin een link naar jouw artikel en embed vervolgens het filmpje zelf in je pagina. Youtube is van Google en zo wordt jouw pagina snel geïndexeerd. - Meng je in de discussie
Gaat het ergens over jouw onderwerp? Laat het weten in de reactie of stuur een mail naar de webmaster een bericht dat jij er ook over schrijft en of hij/zij jou kan meenemen in haar/zijn artikel. - Organiseer backlinks (linkbuilding)
Als mensen niet vrijwillig een link naar jou sturen, wat natuurlijk de ideale situatie is, wie wil er nou niet over jou en jouw product schrijven? Dan kun je zelf backlinks organiseren. Ook hierin zijn weer talloze manieren, diensten en zelfs software voor. Maar het meest eenvoudige is om te kijken of er een startpagina of linkpagina is met jouw onderwerp. Je kunt dan om een link vragen naar jouw artikel of er een ruilen. - Gebruik Web 2.0 sites
Vul een gratis wordpress.com of blogger.com website met jouw onderwerp en link daarvandaan naar je hoofd website
Als het dan allemaal nog te langzaam gaat volgens je verwachtingen, oftewel je hebt geen geduld. Huur dan een SEO specialist in.